KERTÉPÍTÉS IGÉNYESEN

A gödöllői székhelyű Lyra Flora kft az 1994-es alapítása óta jelentős kertépítői tapasztalatra tett szert az elmúlt 22 év során. Magánkertek, közparkok, arborétumok, botanikus kertek és kastély parkok is megtalálhatók a cég referenciájában. Említhetjük az újjászületett lilafüredi függőkertet, vagy a Fővárosi Állat és Növénykert megújult kelet-ázsiai, és dél-amerikai kifutóját kifutóit, felújított Japán kertjét.

Egy kert elkészítése összetett, kreativitást igénylő munkafolyamatok összehangolása során valósul meg. A munka az íróasztalnál kezdődik a kert megtervezésével, amikor a megrendelő elképzelései és igényei alapján a tájépítész megalkotja a kerttervet. Egy kert tervezésénél a legfontosabb szempont, hogy milyen funkciót szánunk a kertünknek, vagyis mire szeretnénk majd használni.

Maga a fizikai értelemben vett munka a tereprendezéssel kezdődik, ahol speciális munkagépekkel történik a föld mozgatása, a kerttervben szereplő vízszintes felületek és rézsűk, esetleg terepplasztikák kialakítása. A tervezett építmények, támfalak, útburkolatok és elválasztó szegélyek a kert stílusához illeszkedően kerülnek kivitelezésre. Elkészítésük nagy szakértelmet igényel, hiszen időt állónak kell lenniük.  Az utakat úgy kell megépíteni, hogy minden időjárási körülmény között használhatóak legyenek.

Igény esetén kerti sütögetőt, szaletlit, lugast, pergolát is tud építeni a Lyra Florae kft, valamint kerti tavak és csobogók létesítésében is nagy gyakorlattal rendelkezik a kertépítő cég. Ilyen építmények megtekinthetők a gödöllői Pálmaház Kertészet mediterrán, keleti valamint romantikus mintakertjében.

Napjainkban már elengedhetetlen része kertünknek az automata öntözőrendszer. Ez által tudjuk hatékonyan öntözni kertünket, hiszen a megfelelő vízmennyiség biztosítása mind a növények, mind a gyepfelület részére elengedhetetlen annak érdekében, hogy igazán gyönyörködni tudjunk bennük.

A kerttervben előirányzott növények ültetése akkor kezdődik mikor az építési munkák befejeződtek, és elkészült már az automata öntözőberendezés. A konténeres díszfáknak és díszcserjéknek az a hatalmas előnyük, hogy tulajdonképpen a fagyos időszakot leszámítva egész évben telepíthetők. Ezeket a növényeket edényben nevelték, megfelelő gyökérzettel rendelkeznek, eredésük a 100 %-ot közelíti. A gödöllői Pálmaház Kertészetben a környék legszélesebb választéka található konténeres díszfákból.

Ha már kész kertet szeretne a megrendelő, mert nincs ideje megvárni amíg a növények elérik végleges méretüket, akkor túlkoros növények telepítése ajánlott. Az ekkora méretű fák mozgatása gyakran autódaruval történik, de megéri a befektetett energiát, mert már az ültetés évében hűsítő árnyékot biztosítanak a nagy nyári kánikulák alkalmával. Arról nem is beszélve, hogy javítják a mikroklímát és megszűrik a zajt és a port.

Fontos tervezési szempont a megépült kert könnyű fenntarthatósága. Ezt a törekvést nagyban elősegíti az ágyások, ültető tányérok mulccsal való takarása, melyhez jó minőségű fa aprítékot vagy osztályozott fenyőkérget érdemes használni. Ez jó hatással van a talaj tápanyagtartalmára és nedvességi állapotára, valamint gátolja a gyomosodást.

 

Utolsó lépésként történik a füvesítés fűmaggal, vagy gyepszőnyeg terítésével. Gyepszőnyegezés abban az esetben ajánlott, ha a megrendelő részéről gyors használatbavételi igény jelentkezik. A gyepszőnyegezés mellet szól még az is, hogy nyáron is telepíthető, amíg a fűmagvetés csak tavasszal és ősszel végezhető el. És azt se felejtsük el, hogy a gyepszőnyeg azonnal vonzó látványt nyújt.