SZAKSZERŰ FAÜLTETÉSI PRAKTIKÁK

Sokszor dilemmába esik az ember azzal kapcsolatban, hogy mi az ideális időpontja egy fa elültetésének. Erre ad most választ a Gödöllői Pálmaház Kertészet telepvezetője.

Szabadgyökerű fákat tavasszal a fagyok elmúltával rügyfakadásig, ősszel pedig lombhullás után a fagyok beálltáig lehet ültetni. Ősszel jóval hosszabb ez az idő, főleg ha a mostani szélsőséges időjárási körülményeket nézzük, mert van hogy még december végén sem jön meg a téli fagy. Ha napközben is tartósan fagypont alatt van a hőmérséklet akkor lesz annyira kemény a talaj hogy már nem lehet ültetni.

A tavaszi szabadgyökerű gyümölcsfaszezon végével sem kell pánikba esni, mert a konténeres fák nagy előnye hogy szinte egész évben biztonságosan ültethető, leszámítva a téli időszakot. Tehát nyáron is ültethetünk kertünkbe gyümölcs vagy díszfát.

A megmaradt szabadgyökerű gyümölcsfák be lettek konténerezve a Pálmaház Kertészetben, ezért augusztus végére még szélesebb lesz a választék a vásárlók részére. Ezeket a fákat konténerben nevelik, ültetésük teljesen biztonságos, eredési arányuk a 100%-ot közelíti. Arra kell ügyelni, hogy a növényt ültetés után rendszeresen locsoljuk, mindig nyirkosnak kell lennie a földnek a fa tövénél, hogy be tudjon gyökeresedni a fa.

Ültetéskor törekedjünk a megfelelő méretű ültetőgödör kialakításáról. Legyen két lábfejjel szélesebb a gödör mint a földlabda, a mélysége pedig még egyszer akkora legyen mint földlabda magassága. A gödör aljába tegyünk szarvasmarha trágyát, és keverjük össze földdel hogy ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökerével, mert különben meg tudja égetni. Annyira temessük vissza a gödröt, hogy ha beleállítjuk a fánkat akkor pont olyan mélyen legyen, mint ahogy a konténerben volt. Azért van szükség a nagy méretű gödörre, mert így egy fellazított közeggel fognak találkozni a friss hajszálgyökerek és így gyorsabban begyökeresedik a növényünk. Az ültetés során alaposan tömörítsük a talajt. Karót minden esetben tegyünk a fánk mellé. Erre nem csak azért van szükség hogy az első szélvihar ki te tekerje a helyéről, hanem azért is mert ha mozgatja a szél a fánkat akkor a friss hajszálgyökerek szakadhatnak, így nehezebben gyökeresedik be a fánk. Végezetül alakítsunk ki egy tányért a fa töve körül hogy az öntözés egyszerűbb legyen, és alaposan locsoljuk meg a növényt.

Konténeres gyümölcsfából 5-6 éves termőkorúak is megtalálhatók a Pálmaház Kertészetben, amelyek már az ültetés évében gyümölccsel látja el a lelkes tulajdonosát. Díszfák ültetése esetén pedig ha betartjuk az ültetési szabályokat, akkor a tikkasztó nyári napok alkalmával megpihenhetünk a lombkorona hűsítő árnyékban.